top of page

Snarentest: Spinnen is winnen

Polyester snaren zijn er in allerlei soorten en maten. Ze zijn dik, dun, hard, nog harder, een beetje zacht, met een vormpje, rond of ruw, maar bovenal zijn ze leuk om te testen. Wij hebben met zijn tweeën een greep in het snarenrek gedaan en we hebben een leuke selectie aan snaren gepakt. Wij hebben de Yonex Poly Tour Rev, Gamma Moto, Solinco Confidential en Luxilon ALU Power Rough getest in onze Yonex Ezone 98 rackets. De twee testers van vandaag zijn tennisleraar Stan en achtje Daan.


Daan is op zoek naar demping en een vergevingsgezinde snaar. Stan is op zoek naar een snaar die zijn bedoeling vertaalt naar realiteit.


YONEX POLY TOUR REV

De Yonex Poly Tour Rev is de nieuwste toevoeging aan de snaren van Yonex. Het is een co-polyester multifilament in de vorm van een achthoek. De kleur van deze snaar schreeuwt ORANJE BOVEN, maar hij is niet speciaal voor Koningsdag op de markt gebracht. De snaar is ‘infused’ met siliconenolie (Silicon Oil Infused Filament) om de snaar gladder te maken voor nog meer spin.

Yonex Poly Tour Rev

Daan: Ik had hoge verwachtingen van

deze snaar. Ik vind de Poly Tour Pro van Yonex wel een redelijke snaar in mijn Ezone, maar zou met full-poly wel wat meer spin willen. Deze snaar biedt dat helaas niet. Met mijn vaardigheden lijkt de bal niet genoeg te ‘pocketen’ in mijn blad en lijkt hij te glad te zijn om de bal te ‘pakken’. Dat leidt ertoe dat ik hem onvoorspelbaar vind in deze setting en dat ik er weinig mee kan.


Stan: Deze snaar heeft eigenlijk geen indruk achter gelaten. Daan heeft mij moeten vertellen dat ik hiermee gespeeld heb. Wie weet zal ik deze snaar in de toekomst nog eens uitgebreid testen.GAMMA MOTO

Een 7-hoekige co-poly snaar van Gamma. Dit is geen snaartje van de bouwmarkt, maar van een Amerikaanse snarenboer die opgericht is door een nucleair ingenieur. Gamma snaren zijn vaak goed betaalbaar en deze roze variant is niet anders.


Ik kan hier dus helemaal niets mee.

- Stan NaaktgeborenStan: Deze snaar van Gamma biedt op papier een mooie en sterke tegenhanger voor de gevestigde orde waaronder Luxilon ALU Rough en de Babolat RPM Blast. "Vanaf het moment dat ik er mijn eerste bal mee sloeg merkte ik dat er wel spin maar geen controle in zat" zegt Stan. "De snaar geeft een erg hoge boog waarbij het opbouwen van het punt een eitje is. Het slaan van de winner word alleen beperkt door de hoogte. Daardoor zit er bij het slaan van de winner niets anders op dan het slaan van een vlakke bal. Dit maakt de snaar typisch gemaakt voor de vaste baseliner die niet graag naar voren komt. Voor diegene die dat wel graag doet zou ik een andere snaar aanraden.


Daan: Van alle geteste snaren was dit mijn favoriet. De bal ‘pocket’ behoorlijk goed voor mij en dat leidt ertoe dat ik ook meer kan spinnen met deze snaar. Hij geeft mij het meeste power kado en dat heb ik met poly’s ook wel nodig. Ook genoeg controle en redelijk vriendelijk voor de arm. Goed om te proberen als je wilt overstappen naar polyester.


SOLINCO CONFIDENTIAL

Deze co-polyester snaar is heel lang geheim geweest en heeft jaren aan tests gehad voordat hij echt op de markt kwam. Dat duurde zo lang dat inmiddels iedere tennis


professional de snaar al kende als ‘Solinco Confidential’ en die naam is blijven plakken. Veel mensen zijn te spreken over deze vierkante snaar.

Daan: Dat deze snaar ver boven mijn vaardigheden zou zijn was te verwachten. Hij geeft geen power cadeau, alle andere snaren helpen wel een klein beetje mee. Het is wel een spinkanon, beter dan alle andere geteste snaren. Als je zelf de power genereert is dit een snaar met chirurgische precisie. Een must try!


Stan: Wat een snaar! Onomstreden mijn favoriete snaar van de test. Bakken controle en bergen spin. Tijdens deze test greep ik elke keer weer terug naar deze snaar, omdat mijn spel hier echt beter van wordt! In hoeverre mijn armen blij worden als ik hier voortaan mee speel is nog de vraag. Ik heb deze snaar ook als hybride getest, met darm in de lengte. Dat is wel een schot in de roos! Hoe dan ook proberen deze snaar, in een hybride of volledig!


LUXILON ALU POWER ROUGH

Voor de chirurgen onder ons zal Luxilon bekend zijn als fabrikant van hechtdraad, maar voor de tennisfans is het met name bekend als de snaar van de GOAT. Roger Federer gebruikt het al jaren in zijn Champions Choice. Dit is een ruwe polyester snaar, wat zou moeten zorgen voor nog meer spin.

Stan: Van een spinsnaar verwacht je dat je er makkelijk topspin mee slaat. Ik heb misschien nooit zo vlak geslagen, want wat ik doe werkt niet zo goed. Voor heel vlak slaan is de snaar wel heel leuk, want de bal valt bijna altijd in met chirurgische precisie. De marge over het net is mij alleen te klein, zeker vergeleken met andere spinsnaren.


Daan: Wederom een snaar die boven mijn kunnen ligt. Als full-bed poly is het voor mij te moeilijk om er mee te spinnen, maar de controle is fenomenaal. Voor mijn gevoel iets meer power dan de Solinco Confidential en dat is ook weer prettig. Voor de meeste spelers is deze snaar echter leuker in een hybride. Als het weer droog is probeer ik hem graag als 'Champions Choice' met darm in de lengte en deze snaar in de breedte. Nu is hij echt heerlijk met de boterzachte multifilament Yonex Rexis in de lengte. Heerlijk 'snappy'.


CONCLUSIE

Na deze test blijkt dat de Solinco Confidential gemiddeld genomen de beste speeleigenschappen heeft, gevolgd door de ALU Rough van Luxilon. Onze hooggespannen verwachtingen van de Yonex PT Rev zijn helaas niet gehaald en deze moet dan ook de Gamma Moto voor zich houden in de ranking.


De Confidential zouden wij beiden aanbevelen aan een speler met krachtige, volle slagen, die op zoek is naar meer controle. De Gamma Moto is meer aan te raden voor de speler die wat minder uit zijn slagen haalt en meer van de snaar moet hebben.


De ALU Rough is lastig te plaatsen omdat hij wat ons betreft makkelijker tot zijn recht komt in een hybride-setup met een zachtere snaar. De Poly Tour Rev is niet onze favoriet en kan wat ons betreft niet snel opboksen tegen de andere snaren in de vergelijking.

94 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page